Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Viac zistíte tu.

Výpredaj, ktorý zahreje

Volajte 0221 201 380

Hliva ustricová pre vašu imunitu

05.10.2016 | Jana

Vedeli ste, že hliva ustricová obsahuje látky podporujúce naše zdravie a imunitu?
Účinky na organizmus má hliva vďaka spôsobu získavania látok najmä v potravinových doplnkoch,
ale môžete ju zaradiť do jedálnička aj priamo a používať v chutných receptoch.

Hlívu ústřičnou můžete konzumovat v tabletách, nebo si z ní udělat třeba rizoto

Kde inde hľadať prípravky na posilnenie imunity, ak nie v prírode? Pokiaľ chcete svojmu telu dopriať poriadnu dávku prospešných látok, siahnite po hlive ustricovej. Ide o bežne dostupnú hubu, ktorá má skvelé účinky na našu obranyschopnosť. A vďaka jej všestrannému využitiu v kuchyni si ešte na nej aj pochutnáte.

Pozitívne účinky na organizmus

Pre svoje vlastnosti je hliva ustricová označovaná za elixír večnej mladosti alebo dokonca za zázračnú hubu. Prečo ale vlastne? Hliva pôsobí antibakteriálne, funguje na plesňové ochorenia, proti hemoroidom, pomáha pri srdcových ochoreniach a posilňuje imunitu. Okrem toho v nej nájdeme zmes látok, bez ktorých sa náš organizmus nezaobíde, napríklad vitamíny C, D, K, B, železo, zinok, draslík, sodík, selén, aminokyseliny, proteíny, veľké množstvo vlákniny a ďalšie.

Kľúčový prvok pre podporu imunity je beta glukán, ktorý v ľudskom tele stimuluje makrofágy. Tie patria k riadiacej jednotke obranného systému, pôsobia protizápalovo, znižujú hladinu cholesterolu a zvyšujú tvorbu červených krviniek mimo kostnú dreň. Za posledných 50 rokov vedci potvrdili, že beta glukán má pre náš imunitný systém zásadný význam. Z toho vyplýva, že pravidelný príjem hlivy ustricovej má veľmi prospešný vplyv na našu imunitu. Vďaka nej dokáže telo bojovať proti vírusom, baktériám aj iným chorobám. V sychravom počasí preto bude hliva vašim silným spojencom v boji proti chrípke a nachladnutiu. Pôsobenie beta glukánu na imunitu možno ešte posilniť súčasným podávaním probiotík.

S čím vám hliva ešte môže pomôcť

  • zrýchľuje metabolizmus
  • funguje jako podporná liečba kožných chorôb, ako sú ekzémy a alergie
  • stabilizuje krvný tlak
  • posilňuje žilový systém a pôsobí ako prevencia proti kŕčovým žilám
  • stabilizuje trávenie
  • chráni pred chorobami srdca
  • zmierňuje únavu

Chcete ešte viac zvýšiť pozitívne účinky hlivy ustricovej? Skombinujte ju s probiotikami.
Vhodná je aj kombinácia s rakytníkovým olejom.


Najvhodnejšia konzumácia hlivy

Hlivu zakúpite prakticky v každom obchode so zeleninou a ovocím, prípadne môžete siahnuť po doplnkoch stravy s hlivovými výťažkami.
Tie tiež obsahujú špeciálne vyextrahované beta-glukány, ktoré povzbudia vašu imunitu oveľa viac ako niekoľko kilogramov tepelne upravenej alebo sušenej hlivy. Je však na vás, pre aký spôsob sa rozhodnete. Ak sa nechcete spoliehať na zdroje z obchodu, ale pestujete si všetko radšej sami, máme pre vás dobrú správu. Hlivu možno ľahko pestovať doma pomocou substrátu. Ten zakúpite profesionálne pripravený. Približne po 3-4 týždňoch môžete zberať úrodu.

Šup s hlivou do jedálničku!

A ako hlivu ustricovú zaradiť do svojho jedálnička? Veľmi ľahko! Skvele chutí v polievkach, omáčkach, v guláši, pečená v rúre so zeleninou alebo len tak, pečená na rasci alebo vyprážaná ako rezeň. Hlivu je možné tiež naložiť do octu alebo sušiť. Pokiaľ ide o množstvo, nemusíte sa nijako obmedzovať, žiadne vedľajšie účinky neboli zistené. Pripájame pre vás recept z hlivy ustricovej.

Rizoto s hlivou ustricovou

Pripravte si

  • 250 g ryže
  • 250 g hlivy ustricovej
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bieleho vína
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 lyžice masla
  • 75 g parmezánu
  • Soľ a čierne korenie

Postup
V hrnci rozpustite lyžicu masla a osmažte na nej nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte ryžu a spoločne restujte asi 1-2 minúty. Zalejte vínom a za stáleho miešania počkajte, než sa víno vyvarí. Po odparení vína podlievajte ryžu zeleninovým vývarom a zatiaľ, čo sa uvarí, nakrájajte si hlivu na kocky. Kocky hlivy na lyžici masla orestujte na panvici, pridajte soľ a korenie podľa chuti. Zalejte ich vodou alebo zeleninovým vývarom a niekoľko minút nechajte podusiť. Akonáhle hliva zmäkne, zmiešajte ju s rizotom a parmezánom do krémovej konzistencie. Ozdobiť rizoto môžete lístkami čerstvej bazalky a posypať ho hoblinkami parmezánu.