MojaLekáreň.sk

Hliníkové soli a parabény v antiperspirantoch a dezodorantoch

Antiperspiranty a dezodoranty patria do nášho každodenného života, berieme ich za samozrejmosť. Telesný pach sa v tomto storočí už skrátka nenosí. S rastúcim záujmom o zdravý životný štýl sa stále viac zaoberáme zložením kozmetiky, ktorú denne používame. Škodlivosť hliníkových solí a parabénov v antiperspirantoch a dezodorantoch je veľkou otázkou, na ktorú neexistuje taká jednoduchá odpoveď.

Hliníkové soli a parabény v antiperspirantoch a dezodorantoch
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

O účinkoch hliníkových solí a parabénov sa vedú diskusie už niekoľko rokov a o tejto téme boli vypracované aj lekárske štúdie, napríklad od amerického Národného ústavu pre výskum rakoviny z rokov 2002-2006. Hneď na úvod musíme uviesť, že nebolo preukázané, že by používanie antiperspirantov a dezodorantov malo vplyv na vznik rakoviny prsníka. Kto sa ale chce vyhýbať podobným látkam, môže si vybrať z pomerne širokej ponuky antiperspirantov a dezodorantov bez hliníka.

Antiperspiranty a potenie

Prečo vôbec sú tieto látky v antiperspirantoch? Parabény slúžia ako konzervačné látky. Hliníkové soli zase obmedzujú potenie. Na výrobku sú uvedené pod názvami aluminum zirconium, aluminum Chlorohydrate alebo aluminium chloride. V podstate zablokujú potné žľazy a tým zásadne obmedzia tvorbu potu a následného pachu. Pot sám o sebe totiž nie je cítiť, nežiaduci zápach spôsobujú až baktérie. Princíp dezodorantov sa líši - tie pachy iba prekrývajú.

Možno ste už počuli tvrdenie, že zablokovaním potných žliaz neumožňujeme telu, aby sa nimi vyplavovali toxíny, ktoré sa potom hromadia vnútri. Je ale nutné uvedomiť si, že pot slúži pre termoreguláciu organizmu. Ničenie škodlivých látok v tele majú na starosti pečeň a obličky. Z tohto dôvodu sa teda antiperspirantov a dezodorantov báť rozhodne nemusíte.

Riziko rakoviny prsníka. Kedy je najvyššie?

Ak sa ako žena bojíte, že vám kvôli používaniu antiperspirantov hrozí rakovina prsníka, najskôr by ste mali venovať pozornosť iným faktorom, ktoré predstavujú oveľa vyššie riziko. Tým je predovšetkým váš životný štýl, dedičné predispozície, aj užívanie hormonálnej antikoncepcie. Odborníci sa zhodujú, že na vzniku rakoviny prsníka sa podieľa niekoľko vzájomne prelínajúcich sa faktorov. V každom prípade je vždy žiadúce udržiavať tieto faktory na minime.

Štúdie síce žiadnu priamu súvislosť hliníkových solí a rakoviny nepreukázali, ale niektoré výskumy poukazujú na to, že môžu spôsobovať zmeny v estrogénových receptoroch. A práve hormón estrogén môže podporovať rast rakovinových buniek. Podobné riziko predstavujú aj parabény, ktoré sú súčasťou nielen antiperspirantov a dezodorantov, ale aj mnohej ďalšej kozmetiky. Na naše telo pôsobia teda hneď z niekoľkých strán. Ak si teda môžeme vyberať, či zvolíme antiperspiranty a dezodoranty bez hliníka, alebo s hliníkom, vždy je lepšie rozhodnúť sa pre tie
bez hliníka.

Ako si vyrobiť domáci dezodorant

Neradi sa spoliehate na zloženie uvedené na obale výrobku a radšej si kozmetiku vyrábate sami? Potom vás určite poteší, že príprava domáceho dezodorantu nie je vôbec zložitá. Obzvlášť, ak vyskúšate tieto recepty:

Domáci dezodorant v spreji

  • 5 g yzopu lekárskeho (sušený)
  • 100 ml bieleho vína
  • ocot
  • éterický olej

Sušený yzop (pôsobí proti poteniu) nasypte do vína a nechajte ho cez noc lúhovať. Ďalší deň víno preceďte a pridajte do neho lyžicu octu. Vôňu dodáte dezodorantu pár kvapkami obľúbeného éterického oleja. Hotový deodorant prelejte do fľaštičky so sprejom a používajte ho úplne rovnako ako ten z obchodu. Výhodou je, že nezanecháva škvrny na bielizni.

Tuhý domácí dezodorant

Zmiešajte 3 lyžice jedlej sódy a 3 lyžice kukuričného škrobu. Pridajte vôňu niekoľkými kvapkami esenciálneho oleja. Postupne do zmesi vmiešajte asi 6 lyžíc kokosového oleja. Miešajte, kým zmes neprestane kvapkať a dostane tuhšiu štruktúru. Na telo ho nanášajte mazaním, podobne ako pri kréme. Skvele poslúži nielen do podpazušia, ale napríklad aj na nohy.

 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Kozmetika a hygiena Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.