MojaLekáreň.sk

Čo pomáha na chrapot a unavené hlasivky?

Dozviete sa, ako chrapot vzniká a čo na neho platí, aby ste sa dostali skoro do formy a začali znovu hovoriť.

Čo pomáha na chrapot a unavené hlasivky?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako vzniká chrapot

Chrapot je príznakom poruchy v oblasti dýchacích ciest,v ktorej sa nachádzajú hlasivky.

Zvyčajne za infekciu v hlasivkách môžu

  • chladný vzduch,
  • klimatizácia,
  • znečistený vzduch fajčením, prachom, chemikáliami, alebo
  • laryngitída (zápal hlasiviek a hrtana).

Dočasný chrapot zvyčajne nasleduje po celodennom rozprávaní, spievaní alebo jednorazovom hlasovom vypätí (kričanie na športovom zápase, spev v zbore). Občas môžu byť príčinou závažnejšie ochorenia.

Kedy zájsť k lekárovi

Ak u dospelého trvá dlhšie než 3 týždne, a u detí dlhšie než týždeň, mal by byť dôvodom pre konzultáciu s lekárom.

Čo na chrapot a hlasivky

Pomáha čokoľvek, čo hlasivkám umožní rozriediť hlien, ktorým sú obalené vrámci infekcie. Odkašliavaniu, ktoré pomáha zbaviť sa hlienu, môžu napomôcť bylinné čaje s divozelom, lipou, podbeľom alebo varená cibuľa alebo cesnak s majoránkou.

Vhodné je čaj osladiť medom a piť ho teplý po malých dúškoch. Tieto bylinky nestačí iba zaliať horúcou vodou. Dôležité je, aby sa chvíľu povarili. Tým sa uvoľní dostatok slizovitých látok, ktoré pomôžu zbaviť sa hlienu na hlasivkách.

Pri liečbe je potrebné teplo, dostatočne vlhký vzduch a hlasový pokoj. Nie je vhodné ani šepkať. Šepkanie totiž namáha hlasivky najviac. Vyhnite sa alkoholu a fajčeniu, ktoré hlasivky zbytočne preťažujú a vysušujú.

Klasická liečba

K rozriedeniu hlienu na hlasivkách sú vhodné lieky umožňujúce vykašliavanie s obsahom bromhexínu alebo acetylcysteínu. Lieky na bolesti v krku pomáhajú zničiť baktérie a zmierniť bolesť zapríčinenú zápalom okolo hlasiviek. Doplnok stravy Voice Angin pomôže s ochranou podráždenej sliznice proti usadeniu škodlivých baktérií.

Babské rady

Babskou radou, ako liečiť hlasivky, je pitie teplej Vincentky s mliekom v pomere 1:1, kloktanie Vincentkou, slanou vodou alebo varenou šalviou. Vincentku môžete tiež užívať v pastilkách alebo ju inhalovať. Vhodné sú i pastilky s obsahom islandského lišajníka.

Ďalším možným spôsobom, ako sa zbaviť chrapotu, je konzumácia chrenu naloženého v mede.

Na bolesť v krku či škrabanie pomôže aj kvalitná čokoláda s minimálne 70% kakaa. Kakao obsahuje teobromín, ktorý mierni bolesť v krku.

Medzi takmer zázračné elixíry patrí voda s medom a citrónom. Do 500 ml teplej vody vmiešajte lyžičku medu a vytlačte celý citrón.

Homeopatia

Vhodnou alternatívou je aj liečba pomocou homeopatík. Je dôležité si uvedomiť, aký typ chrapotu máte. Pomôcť môžu buď vybrané zložené homeopatické prípravky - v prípade, že nemožno chrapot presnejšie identifikovať - a po konzultácii s odborníkom i niektoré jednozložkové prípravky.

Chrapot u detí

Zachrípnutie u detí možno liečiť podobne ako chrapot u dospelých. Vždy je potrebné vybrať správny prípravok pre danú vekovú kategóriu. Vhodné sú aj zábaly, napr. zemiakový obklad pripravíme roztlačením uvarených zemiakov, alebo cibuľový. Teplé cibule nakrájame na kolieska, rozvrstvíme na utierku, priložíme na krk a omotáme uterákom. Obklad necháme do vychladnutia, potom zložíme. Môžeme ho opakovať niekoľkokrát denne.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na bolesť Lieky na bolesť v krku

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.