MojaLekáreň.sk

Rastlina nesmrteľnosti Aloe Vera

Kto by nepoznal aloe vera. Rastlina, ktorú je tak jednoduché pestovať, a pritom má toľko liečivých účinkov. Aloe vera je uznávaná v kozmetike, prírodnej medicíne aj v potravinárstve.

Rastlina nesmrteľnosti Aloe Vera
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Účinky aloe vera využívali Egypťania už pred 6 tisíc rokmi, a to na najrôznejšie kožné problémy. Na pleť si ju prikladala aj sama Kleopatra. Nazývala ju dokonca rastlinou nesmrteľnosti. Starí Gréci a Rimania začali aloe používať aj v lekárstve. Postupne sa stala známou po celom svete a mohla tak pomôcť miliónom ľudí. Dnes si ju hravo môžeme vypestovať doma alebo ju kúpiť v najrôznejších podobách - aloe je súčasťou rôznych kozmetických prípravkov a doplnkov stravy. Poďme si pripomenúť, čím všetkým je pre nás aloe vera prospešná.

Aloe vera - prospešné látky

Najväčšia sila rastliny je ukrytá v priehľadnom géli vnútri listov. Obsahuje 75 prospešných zložiek, napríklad:

  • Antioxidačné vitamíny C a E, betakarotén, B12
  • Minerály: horčík, vápnik, draslík, zinok, mangán a ďalšie
  • Enzýmy lipázy a protézy pre lepšie trávenie
  • Prospešné mastné kyseliny
  • Saponíny proti vírusom, plesniam a baktériám
  • Lignín, vďaka ktorému preniknú látky do kože

Všetky tieto látky na seba navzájom pôsobia a podporujú sa. Pracujú tzv. synergicky. Aloe vera je jedinečná aj v tom, že z nej využívame hlavne tie látky, ktoré potrebujeme.

Pre krásu ako stvorená

Aloe vera je najznámejšia pre svoje takmer zázračne hojivé účinky. Čerstvá aloe sa prikladá na rany a popáleniny - tak ju využijete aj doma. Stačí narezať list a priložiť ho na miesto poranenia. Má zároveň mierne anestetické účinky. Je podpornou liečbou pri ekzémoch. Poradí si s bradavicami aj alergickými reakciami. Uľavuje pri hemoroidoch.

Hydratuje pokožku, preto sa aloe pridáva do pleťových krémov, balzamov a gélov. Má silné protizápalové účinky, a tak je vhodná najmä pre aknóznu pleť a pokožku so sklonom k plesniam a oparom. S úspechom sa používa aj na odstránenie lupín a v boji s celulitídou, čo rada počuje nejedna dáma. Pomôže vám zbaviť sa drobných nedokonalostí pleti, napríklad jazvičiek.

Vnútorné užívanie aloe vera

Vnútorne užívame aloe vera pri detoxikácii organizmu, má antioxidačné účinky. Často sa využíva pri redukčných diétach. Priaznivo pôsobí na obranyschopnosť organizmu a znižuje hladinu krvného cukru a cholesterolu, čo bolo vedecky dokázané. Preto sa odporúča najmä pacientom s problémami so srdcom. Aloe pôsobí tiež na náš tráviaci systém. Uľaví pri dlhodobej zápche, bez toho aby podráždila črevnú mikroflóru. Vďaka vysokému obsahu minerálov je Aloe prospešná aj pre boľavé kĺby a svaly.

Aloe vera ako nápoj

Dužina aloe vera je veľmi obľúbená aj v nápojoch. Príjemnou formou do seba dostaneme všetky prospešné látky, ktoré nám aloe poskytuje. Tieto nápoje skutočne aloe obsahujú, otázkou však je, aké sú kvalitné. Snažte sa preto vyberať nápoje od overeného dodávateľa. Alebo si nápoj pripravte sami doma - je to jednoduché. Ošúpte listy aloe vera, aby ste získali dužinu a gél. Rozmixujte ich s vodou a pár lyžičkami medu. Pre lepšiu chuť môžete pridať aj kvalitný džús. A je to :-)

 

 

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.