MojaLekáreň.sk

Palmový olej a jeho účinky - čo na to naši dodávatelia?

Jednou z najdiskutovanejších ekologických tém v poslednej dobe je otázka využitia palmového oleja v potravinách, kozmetike a biopalivách. V Mojalekáreň sme presvedčení, že táto téma si zaslúži svoj priestor a že aj zmena v prístupe výrobcov a spotrebiteľov môže pomôcť ochrániť vzácne ekosystémy. Preto sme niekoľko výrobcov oslovili a získali ich stanovisko k použitiu palmového oleja.

Palmový olej a jeho účinky - čo na to naši dodávatelia?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Intenzívne pestovanie palmy olejnej je zodpovedné nielen za systematický výrub tropických pralesov, ničenie prirodzeného životného prostredia rady živočíšnych druhov, ale aj za sťahovanie rodín pôvodných obyvateľov, pretože nimi obývané územia musia ustúpiť novým plantážam.

Účinky palmového oleja na ľudské zdravie sú ďalšou oblasťou, o ktorej sa diskutuje. Palmový olej obsahuje významné množstvo nasýtených mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na tvorbe tzv. „zlého cholesterolu". Jeho konzumácia tak zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Problematika využitia palmového oleja je však omnoho zložitejšia. Téme sa nedávno venovali napr. Aktuálne.sk, Čas.sk, v Českej republike napríklad Novinky.cz, lidovky.cz, Česká televize a ďalšie.

 

Otázka zodpovedného prístupu

Že táto téma nie je spoločnosti ľahostajná, je vidieť aj na internete. Česká platforma Koalice proti palmovému oleji sa na svojom webe a masovej Facebook udalosti zaviazala spolu s jej priaznivcami vyvíjať nátlak na výrobcov, aby vo svojich výrobkoch znížili alebo eliminovali obsah palmového oleja.

Mnoho ľudí už dnes starostlivo sleduje etikety potravín, kozmetiky a drogérie a okrem rôznych chemikálií sa v rámci vlastnej ekologickej zodpovednosti vyhýbajú práve tejto zložke.

 

Spýtali sme sa našich dodávateľov...

Aj my v Mojalekáreň.sk sme ako predajcovia kozmetiky, drogérie a zdravých potravín cítili zodpovednosť informovať sa o postoji našich dodávateľov k využitiu palmového oleja. V prvej fáze našej iniciatívy sme oslovili niekoľko z nich a požiadali ich o vyjadrenie.

Potešila nás dobrá spätná väzba a tiež fakt, že väčšie i menšie firmy na túto tému reflektujú a neignorujú ju. Niektoré z nich palmový olej už nahradili, ďalšie sa k tomu chystajú. Nižšie si sami môžete prečítať ich stanoviská, ktoré nám poskytli.

NUTRIFREE

Spoločnosť Nutrifree dáva vo svojej výrobe prednosť vybraným panenským olivovým olejom a má snahu znížiť používanie tropických olejov na minimum. Dnes, tvárou v tvár negatívnemu vplyvu spotreby tropických olejov na zdravie a životné prostredie, sa Nutrifree zaväzuje vo svojej výrobe minimalizovať použitie tejto suroviny. Je to neľahká výzva, ktorá so sebou prináša nielen zvýšenie výrobných nákladov, ale aj neustále investície do výskumu a vývoja, aby nové receptúry poskytovali rovnakú záruku kvality a trvanlivosti výrobkov, na aké sme boli zvyknutí predtým, v pôvodných receptoch s palmovým olejom. Dnes je už viac ako 80% nášho sortimentu úplne bez palmového oleja.

VIRDE

Spoločnosť Virde nepoužíva palmový olej v žiadnom svojom výrobku. Naša firma ponúka svojim zákazníkom niekoľko druhov vysokokvalitných olejov lisovaných za studena (ľan, tekvica, pesterec, rakytník, mak, čierna rasca), ktorých zdravotné účinky poznali už naši predkovia. Máme v úmysle rad našich olejov i do budúcna rozširovať, s tým že vždy sa bude jednať o oleje, o ktorých pozitívnom vplyve na ľudské zdravie budeme presvedčení.

NAIRNS (Doves Farm)

Súčasťou zloženia sušienok Nairns je aj olej z palmového ovocia. Tento olej na rozdiel od bežného palmového oleja obsahuje výrazne nižšie množstvo nasýtených tukov a je bohatší na mononenasýtené tuky, tzv. "zdravé" tuky, ako obsahuje napríklad avokádo. Palmový olej celkovo získal najmä v posledných rokoch zlé meno kvôli tomu, že značná časť výrobcov používa olej z paliem, ktoré sú pestované na úkor dažďových pralesov a tvorov v nich žijúcich. Firma Nairns preto využíva iba palmový olej z trvalo udržateľných plantáží, ktoré sú certifikované RSPO (www.rspo.org).

HERBADENT

Náš postoj k palmovému oleju je samozrejme negatívny a vo svojich produktoch ho nepoužívame. Problematika zubných pást je viac zameraná na tenzid SLS (sodium lauryl sulphate), ktorý má preukázateľne dráždivé účinky. V zubných pastách máme iný tenzid - sodium sweet Almond amphoacetate, čiže prírodný mandľový olej, ktorý je úplne neškodný ľudskému organizmu. Naše bylinné kúpele palmový olej tiež neobsahujú.

WOLFBERRY

Aktuálnu situáciu ohľadne palmového oleja starostlivo sledujeme a vzhľadom na rastúci negatívny postoj zákazníkov pracujeme na jeho nahradení. Aktuálne v našej ponuke nájdete 5 produktov, ktoré tento tuk obsahujú. Ide o Goji BAR ovocnú tyčinku v horkej čokoláde a Goji BAR ovocnú tyčinku v jogurtovej poleve, u ktorých už pracujeme na náhrade palmového oleja. Ďalej ide o tri nové produkty (Slnečnica v horkej čokoláde MEDIUM, Višne v horkej čokoláde MEDIUM, Brusnice v horkej čokoláde MEDIUM), ktoré ponúkame v skúšobnom predaji. Ak získame pozitívny ohlas od zákazníkov sme pripravení spustiť výrobu týchto produktov výhradne pod našimi krídlami, bez palmového oleja.

COUNTRY LIFE

Country Life už 25 rokov propaguje ekologické poľnohospodárstvo ako jediný udržateľný spôsob produkcie jedla. A výroba palmového oleja nemôže byť výnimkou. V našich vlastných produktoch preto používame výhradne bio palmový olej certifikovaný RSPO (www.rspo.org) a našich dodávateľov podporujeme v tom, aby z bežného palmového oleja prešli na certifikovanú variantu. V súčasnosti sme ich oslovili s jednoznačnou žiadosťou. Produkty, pri ktorých nebude obsiahnutý palmový olej do konca júna opatrený certifikátom alebo nebude nahradený, vyradíme z nášho sortimentu.

 

Dodávate nám do Mojalekáreň.sk výrobky bez palmového oleja a chcete o tom dať zákazníkom vedieť? Napíšte nám na obchod@mojalekaren.sk

 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Výživové doplnky pre srdce, cievy a krv

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.