MojaLekáreň.sk

Vývoj detí II. - od škôlky až do školy (3 - 10 rokov)

Medzi 3. a 10. rokom svojho potomka si budete jeho výšku značiť na zárubňu každým rokom o 5 až 7 cm vyššie. Menej viditeľné, ale o to podstatnejšie zmeny, sa odohrávajú v hlavičke vášho malého šibala či šibalky. Vývoj mozgu v podstate končí okolo 10. roku dieťaťa a rozbieha sa veľký výškový šprint. Ale o tom až nabudúce.

Vývoj detí II. - od škôlky až do školy (3 - 10 rokov)
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Fáza upokojenia

Okolo tretích narodenín nastáva pri deťoch obdobie upokojenia. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím sa dieťa postupne prestáva hnevať a začína byť trpezlivejšie. V tomto období sa ešte stále bojí neznámych vecí, ľudí alebo tmy. Väčšinou spí už celú noc a ak sa náhodou zobudí, vydrží v postieľke a po chvíli zase samé zaspí. Svojho plyšového miláčika musí mať neustále pri sebe a bez neho neurobí ani krok.

Vývoj reči

Od začiatku 3. roka dieťa o sebe začína hovoriť v 1. osobe ("Ja") a pozná svoje meno. Toto obdobie je charakteristické rýchlym vývojom reči. Ako bude dieťa hovoriť a neskôr čítať, závisí vo veľkej miere od toho, akým spôsobom s ním rodičia hovoria. Vždy by sme mali používať presné názvy pre všetko, o čom hovoríme a zreteľne ich vyslovovať. Tým zaručíme nášmu potomkovi bohatú slovnú zásobu s dobrou výslovnosťou.

Dieťa v tomto období už zvládne stáť na jednej nohe a jazdiť na trojkolke. Oboma rukami dokáže chytiť loptu a hodiť ju. Ďalej rozvíja svoju zručnosť navliekaním korálkov a obliekaním a vyzliekaním oblečenia.

Malý a náladový neposeda

Okolo 4. roku sa opäť všetko zlomí a dieťa sa stáva neposednejšie, zvedavejšie a plné energie. Zrazu je utárané s mnohými otázkami, ktorými skúša našu trpezlivosť. U týchto detí sa rýchlo striedajú nálady, kedy z úsmevu rýchlo prechádzajú do plaču a záchvatov hnevu. Vďaka veľkej fantázii si vymýšľajú príhody, ktoré sa nikdy nestali.

Predškolák

Pred nástupom do školy, okolo 6. roka, už býva dieťa pokojnejšie a vie sa lepšie ovládať. O všetko sa zaujíma a stále sa vypytuje. Je menej netrpezlivé a veľmi dobre spolupracuje. Snaží sa byť samostatné a vyrovnať sa dospelým. Dieťa chce počuť pochvalu a túži po uznaní od ostatných.

Dokáže chytenú loptu vyhodiť do výšky, pri chôdzi pokladá jednu nohu pred druhú systémom špička - päta, tancuje podľa hudby, navlečie niť do ihly. Kreslí a postupne dokáže nakresliť postavu so všetkými detailmi. Čím ďalej viac rozumie dlhším vetám a chápe významy slov. Počúva a učí sa riekanky a pesničky. Postupne tvorí dlhé súvetia, pýta sa na význam slov, hovorí zreteľne a správne. V tomto veku obsahuje slovná zásoba okolo 1500 slov.

Hra pre deti predškolského veku - "Mami, tati - pýtajte sa!"

Malí predškoláci bývajú zvedaví a radi sa dospelých pýtajú na všetko možné. Čo to ale raz obrátiť? Pýtajte sa detí vy a verte tomu, že odpovede vás niekedy prekvapia a že sa pri nich možno aj spoločne zasmejete. Vašej fantázii sa medze nekladú:-) Ako príklad uvádzame pár otázok:

  • Čo ti najviac vonia? (akú vôňu máš najradšej?
  • Keby si mohol zmeniť meno, ako by si sa volal?
  • Keby si si mohol vybrať jednu superschopnosť, ktorá by to bola?
  • Čo sa ti dnes podarilo? Na čo si najviac pyšný?
  • Keby si mohol/a natočiť film, o čom by bol a kto by v ňom hral hlavného hrdinu/hrdinku?
  • Čo myslíš, že je najťažšia práca na svete?
  • Keby si mohol zmeniť jednu vec vo svojej rodine, aká by to bola?

Školák

Vstup do školy je pre dieťa veľkou zmenou. Musí sa začleniť do triedy, zoznámiť sa novými spolužiakmi a učiteľmi. Sú na neho kladené nároky ako v škole, tak aj doma. Spočiatku sú z toho deti zmätené a unavené, ale postupom času sa novej situácii prispôsobia a vyrovnajú sa s ňou.

Zmysel pre povinnosť, udržanie pozornosti dlhšiu dobu a disciplína premenia doteraz bezstarostné detstvo. Dochádza k rozvoju logiky a pamäti. Dieťa postupne ovláda až 5000 slov a čítaním získava ďalšie nové informácie. Vo voľnom čase sa stále venuje hre, ktorá je ale viac tvorivá. Chlapci a dievčatá sa spolu veľmi nebavia.

Fyzicky rast dieťaťa

Rast tela je stále urýchlený. Končatiny sa predlžujú. Hlava tvorí šestinu dĺžky tela. Po desiatom roku dochádza k spomaleniu vo vývoji mozgu, ďalej sa budú zdokonaľovať už len nervové spojenia v mozgu. Kostra dieťaťa v tomto období zrýchlene rastie a osifikuje sa, preto je potrebné dodávať dostatok vápnika, vitamínu D a ďalších vitamínov a minerálov pre správny vývoj a rast.

Optimálny prívod nutričných faktorov ovplyvňuje nielen vlastný vývoj dieťaťa, ale aj jeho vzťah k výžive. Keďže dochádza k vývoju psychomotorickému, k rastu a dotváraniu kostry, nervového systému a imunity, je vyvážená strava v tomto období veľmi dôležitá. Prípadné nedostatky vo výžive sa môžu negatívne prejaviť pri vývoji zdravotného stavu aj v ďalšom období života.

Jedným z najdôležitejších prvkov, ktorý ovplyvňuje nielen vývoj a rast kostí, je vápnik. Prirodzený príjem vápnika by mal byť zabezpečený vyváženou stravou bohatou na mliečne produkty a bielkoviny. Ale nie vždy je to tak. A práve v období predškolského a školského veku môžeme výrazne ovplyvniť príjem tohto dôležitého prvku práve my, rodičia.

Miniseriál: Vývoj detí

Vývoj detí I. - od narodenia do škôlky (0 - 3 roky)
Vývoj detí II. - od škôlky do školy (3 - 10 rokov)
Vývoj detí III. - veľkí školáci a puberta (10 - 18 rokov)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Deti Pohyb

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.