MojaLekáreň.sk

Cítim sa fit: Zázračné superpotraviny

Superpotraviny majú v porovnaní s inými potravinami rovnakého druhu vysoký obsah zdraviu prospešných látok − t. j. vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov, vlákniny alebo mastných kyselín. Poradíme vám, aké superpotraviny by ste rozhodne mali zaradiť do jedálnička.

Cítim sa fit: Zázračné superpotraviny
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

 

Čo sú to superpotraviny

Superpotraviny sú potraviny, o ktorých sa vie, že obsahujú vo väčšom množstve vitamíny, minerály, vlákninu a ďalšie látky prospievajúce zdraviu. Hodnoty pre obsah týchto látok, kedy je možné potravinu alebo výživový doplnok zaradiť medzi superpotraviny stanovené nie sú. Pre väčšinu z nich nie sú definované ani výživové a zdravotné tvrdenia.  

Superpotraviny a zdravý životný štýl

V kombinácii s pravidelným cvičením a vyváženou stravou pôsobia superpotraviny blahodárne na vaše telo a pomôžu vám pri prevencii, k upevneniu zdravia i pri riešení konkrétnych zdravotných problémov.

Čo patrí medzi superpotraviny

Ovsené vločky, ovsené otruby, avokádo, kel, orechy, cibuľa, cesnak, tučné morské ryby, červená repa, kyslomliečne výrobky, čučoriedky, brusnice, maliny, zelený jačmeň, morské riasy, hliva ustricová, quinoa, chilli, fazuľa, šošovica, hroznové víno, marhule, mandle, zázvor alebo kokos, prípadne po novom aj hmyz.

Ktoré superpotraviny nevyhnechať

  • Aloe Vera "Rastlina nesmrteľnosti", má vysoký obsah enzýmov, vitamínov, stopových prvkov, minerálov a ďalších prospešných látok. Má blahodárny vplyv na imunitný systém a pôsobí protizápalovo.
  • Chia semienka − Chia semienka sú prírodným povzbudzovačom. Významný je vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Obsahujú tiež vlákninu, bielkoviny, fosfor, draslík, sodík, mangán, vápnik, železo, kobalt, síru, vitamíny B, A, C alebo E.
  • Kustovnica čínska (Goji) − Kustovnica čínska má vynikajúce antioxidačné účinky, podporuje imunitu, vyrovnáva pH v krvi a je najväčším zdrojom beta-karoténu. Ďalej podporuje rast, znižuje hladinu krvných lipidov a hladinu cukru v krvi.
  • Açai berry − Najsilnejší antioxidant na svete
  • Konopné semienka − Majú vysoký podiel esenciálnych látok a obsah nenasýtených mastných kyselín, a preto podporujú správny vývoj a fungovanie mozgu a metabolizmus.
  • Spirulina − Táto sladkovodná riasa je bohatá na rastlinné bielkoviny, železo, beta-karotén, vitamín B12, vzácnu esenciálnu mastnú kyselinu GLA aj na celý rad ďalších vitamínov, minerálov a živín. Spirulina podporuje imunitu, pôsobí protizápalovo, zlepšuje trávenie a dodáva energiu.
  • Karob − "Svätojánsky chlieb". Má vysoký obsah bielkovín, minerálov a vitamínov. Nájdeme v ňom aj horčík, vápnik, železo, vlákniny, aminokyseliny, fosfor, nikel a vitamíny A, B a D.
  • Nepražené kakaové bôby − Vďaka horčíku pôsobia kakaové bôby proti kŕčom a majú pozitívny vplyv na nervovú sústavu. Síra zase zlepšuje vzhľad kože, vlasov a zinok spoločne s vitamínom C zvyšuje imunitu. Okrem toho sú v nepražených kakaových bôboch aj látky ako chróm, mangán, železo a zinok.
  • Tekvicové semienka - obsahujú množstvo hodnotných látok - vitamín A, K, B, kyselinu listovú. Z minerálnych látok zinok, ktorý je kľúčový pre správne fungovanie imunity, ďalej horčík fosfor, železo. Omega 3 mastné kyseliny. Prospievajú zdraviu našich kostí, správnej hladine tukov v krvi a vďaka obsahu L-tryptofánu pôsobia priaznivo na našu psychiku a kvalitu spánku.
  • Morské riasy - morské riasy sú zeleninou doslova nabitou prospešnými minerálnymi látkami. Ich obsah vápnika, železa a napríklad jódu ďaleko prevyšuje potraviny, ktoré bežne jeme. Stačí si pridať kúsok riasy veľkosti poštovej známky do zeleninovej polievky či dusených jedál. Aké riasy sú vhodné - wakame, arame, nori, dulshe. Ak vám chuť rias v jedle nesedí, užívajte ich vo forme tabliet - kelp alebo sladkovodné riasy spirulina a chlorella.
  • Čučoriedky - Tieto malé bobuľky sú doslova elixírom pre zdravie celého tela. Obsahujú vitamín C, B, karotenoidy, resveratrol, omega 3 a množstvo minerálov. Prospievajú nielen očiam, ale aj cievam a vďaka bohatému zastúpeniu antioxidantov sú vhodné pre každého. Ochraňujú bunky pred poškodením a starnutím.

Ako superpotraviny jesť

Do jedálnička ich zaraďujte pravidelne. Neplatí tu ale pravidlo, čím väčšie množstvo, tým väčší efekt. Tepelne upravujte čo najmenej, aby látky dôležité pre výživu zostali zachované. Všeobecne sa odporúča upravovať ich pri teplotách do 42 °C, tzv. raw (surovou) stravou.

Dbajte na kvalitu superpotravín

Dbajte na kvalitu konzumovaných superpotravín. Tie, ktoré sa dovážajú z tretej krajiny môžu byť zaťažené nepovolenými škodlivými pesticídmi. Odporúčame nákup od overených značiek.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Pokiaľ si nie ste istí svojím zdravotným stavom a vhodnosti použitia superpotravín, výživových doplnkov, bylín alebo iných potravín, vždy sa poraďte so svojím lekárom či lekárnikom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Potraviny a chudnutie Bio potraviny Lieky na trávenie

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.