MojaLekáreň.sk

Šalvia, bylinka i korenie v jednom

Šalvia lekárska je u nás známa pre svoje široké liečebné využitie už od stredoveku. Priaznivé účinky šalvie využívali už v starovekom Ríme a predovšetkým v Taliansku táto bylinka stále zaujíma v kuchyni nezastupiteľné miesto. Použiť ju môžete ale nielen v kuchyni − prezradíme, k čomu je ešte dobrá :-)

Šalvia, bylinka i korenie v jednom
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Šalvia v kuchyni ako korenie

Dnes sa u nás šalvia lekárska pri príprave pokrmov používa skôr zriedkavo. Ako korenie je možné použiť čerstvé i sušené rozdrvené listy. Hodí sa k mäsu, zverine, rybám, omáčkam, syrom, na prípravu bylinkového masla či paštét. K okoreneniu bylinkového masla je vhodné použiť šalviu v zmesi s bazalkou alebo rozmarínom.

Pestovanie a zber

Šalvia lekárska pochádza z oblasti Stredomoria ale bežne sa pestuje aj u nás. Ide o nízky poloker so striebristo sivými vajcovitými lístkami. Môžeme ju pestovať aj v nádobách. Zbierajú sa lístky šalvie alebo vňať z vrcholovej časti rastlinky, a to za slnečných dní tesne pred rozkvetom, kedy má rastlinka najviac obsahových látok (éterických olejov). Sušenie by malo prebiehať pri teplote okolo 30° C.

Účinky šalvie

Meno Salvia officinalis pochádza z latinského slova salvare, čo znamená liečiť. Predtým bola táto bylinka považovaná za mocný všeliek.

Látky obsiahnuté v šalvii lekárskej podporujú zdravé fungovanie dýchacích ciest, prirodzenú obranyschopnosť aj trávenie. Je pre nás pomocníkom z bylinnej špajze pri rôznych respiračných ochoreniach. Šalvia zmierňuje nadmerné potenie a vnútorne sa používa k harmonizácii hormonálnej rovnováhy u žien v prechode a v období pred menštruáciou. Lokálne je využívaná šalvia vo forme obkladov na koži alebo pri kloktaní. Podporuje hojivé procesy kože, slizníc a ich obranyschopnosť.

Šalviu nájdete aj v mnohých bylinných čajových zmesiach, ktoré nájdete tu pod názvom Lekárnikov čaj. Čajové zmesi so šalviou zahŕňajú tieto čaje:

Odvar, extrakt alebo nálev zo šalvie

Šalviu pre jej liečebné účinky môžeme využívať vo forme odvaru (listy zaliate vriacou vodou) alebo liehového extraktu. Extrakt zo šalvie sa pre jej protipotivé a dezodoračné účinky využíva v rade prírodných dezodorantov. Výťažok zo šalvie nájdete aj v mnohých prírodných šampónoch na vlasy, vlasových sérach alebo maskách. Šalvia má pozitívny vplyv na zdravie pokožky hlavy, jej prekrvenie, a tým znižuje predčasné vypadávanie vlasov.

Na čo si dať pozor

Šalvia obsahuje v malom množstve látku tujón, ktorá je vo vyššom množstve riziková a môže poškodzovať pečeň. Avšak jeho množstvo v rastlinke je natoľko malé, že k akútnemu poškodeniu prakticky nemôže dôjsť. Preventívne je vhodné šalviu používať len po určitý čas. Pri použití 3 − 6 šálok šalvie za deň toto poškodenie ale nehrozí. Vďaka obsahu tujónu by teoreticky šalvia mohla vyvolať u citlivých ľudí kŕče, preto sa neodporúča napríklad epileptikom. Šalvia nie je vhodná ani pre tehotné, dojčiace ženy a malé deti. Čaj zo šalvie popíjaný večer môže nadmerne stimulovať pred spaním.

Použitie šalvie

  • Odvar na kloktanie − 1 lyžica šalvie sa zaleje 250 ml vriacej vody a nechá 10 minút vylúhovať. Po scedení sa kloktá vlažným odvarom 3 x denne. Na kloktanie môžeme využiť už vopred pripravený šalviový extrakt, ktorý zriedime podľa odporúčania výrobcu.
  • Šalviový čaj − 1 čajová lyžička sa zaleje 250 ml vriacej vody a nechá sa 10 minút vylúhovať. Po scedení sa pijú 1 − 3 šálky za deň.
  • Šalviové cukríky alebo pastilky sa cmúľajú pri bolesti hrdla − opäť podľa návodu od výrobcu.

Šalvia v aromaterapii

aromaterapii sa využíva hlavne éterický olej získavaný zo šalvie muškátovej, ktorá má podobné účinky a použitie ako šalvia lekárska.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bylinné čaje Prírodná vlasová kozmetika Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.