MojaLekáreň.sk

Opar na perách - príčiny a liečba

Opar je majstrom načasovania, na perách sa zvyčajne objaví pred dôležitým dňom alebo významnou schôdzkou. Bolestivý pľuzgierik na ústach nie je nič príjemného ani estetického. Prečo opar na perách vzniká a ako sa ho môžete čo najskôr zbaviť si prečítate v našom článku.

Opar na perách - príčiny a liečba
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má iba edukatívny charakter, nenahrádza poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je príčinou oparu

Príčinou oparu je vírus Herpes simplex, konkrétne HSV 1, ktorý sa objavuje predovšetkým na ústach. Akonáhle sa vírus dostane do tela, už sa vás bude držať celý život a čakať na svoju príležitosť. Vyvolať ho môže stres, únava alebo znížená imunita.

Prejavy oparu a inkubačná doba

Inkubačná doba oparu je cca 2 až 6 dní. Začínajúci opar na perách spoznáte podľa nepríjemných pocitov svrbenia. Po nich sa väčšinou už na druhý deň objavia pľuzgieriky, ktoré môžu páliť a bolieť. Za niekoľko dní zdurený pľuzgierik praskne a urobí sa chrasta. Opar na perách sa drží väčšinou 7 až 10 dní.

Rizikové faktory

Ak už raz HSV drieme vo vašom tele, oparu sa len tak nezbavíte. Môžete si ale dať pozor na spúšťače, ktoré by ho mohli prebudiť. Najčastejšie za bolestivé opary môžu:

  • znížená imunita (chrípka, zvýšená teplota, prechladnutie)
  • vplyv slniečka (UV žiarenie, úpal, spálenie)
  • stresové situácie (dlhodobá únava, návšteva lekára, trauma a pod.)
  • alergie na potraviny, hormonálne zmeny a pod.

Nesiahať!

Nech vám je opar na perách akokoľvek nepríjemný, nikdy na neho nesiahajte, nestláčajte ho, ani sa ho nepokúšajte prepichnúť ihlou. Koledujete si tým o spestrenie v podobe druhotnej bakteriálnej infekcie. Opary sú navyše extrémne nákazlivé. A preto sa budete počas jeho trvania musieť vyhnúť bozkávaniu, zdieľaniu pohárov, fliaš i príborov.

Ako liečiť opar

Ak nie ste komplikovaný prípad, opar sa vám stratí približne do 10 dní. Na liečbu oparov si môžete zaobstarať prípravky proti vírusom - acyklovir, ktoré zoženiete vo forme tabliet alebo mastí.

S liečbou neotáľajte, začnite s ňou najlepšie ešte pred vznikom pľuzgierikov, teda vo fáze nepríjemného svrbenia. Ak na opary trpíte často, iste túto fázu ľahko rozpoznáte.

Prvou pomocou proti oparu je aj natretie lekárskou vazelínou, ktorá zabráni druhotnej bakteriálnej infekcii. Ak opar nezmizne ani po dvoch týždňoch, navštívte lekára.

Posilňujte imunitu

K úľave a podpore rýchlejšieho hojenia oparu sa zamerajte na posilnenie imunity. Zaraďte do svojho jedálnička dostatok vitamínu C, karotenoidov, omega 3 mastných kyselín. Vhodné sú aj doplnky stravy s lyzínom, zinkom a vitamínom E. Pre urýchlenie hojenia odporúčame vitamíny skupiny B - napr. v pivovarských kvasniciach.

Čomu sa vyhnúť pri opare

Vyhnite sa prozápalových látkam, ktoré imunitu znižujú, ako je napr. cukor, alkohol, konzervované jedlá. Rovnako tak sa neodporúča konzumovať kyslé potraviny, ako sú paradajky, pomaranče, citrusy a ocot, ktoré môžu dráždiť miesto postihnuté oparom a tým aj podporovať jeho rozšírenie do okolia. Vhodná je ľahká nedráždivá strava. 

Čo robiť, keď sa opary opakujú

Osobitnú pozornosť venujte svojmu jedálničku v prípade, že sa s oparmi stretávate častejšie. Na vine môže byť aj zvýšený príjem potravín s obsahom arginínu, ktorý je spájaný práve s vyšším výskytom oparov. Zdrojmi arginínu v potrave sú predovšetkým: orechy, čokoláda, pšenica, jačmeň, ovos, kukurica a ružičkový kel. Vyhnúť by sme sa mali aj doplnkom stravy s obsahom L-arginínu, ktoré sú používané na zvyšovanie svalovej hmoty a podpory plodnosti a erekcie u mužov.

Babské rady proti oparom

Tymiánové ľadové kocky

Na liečbu oparu môžete tiež vyskúšať babské rady. Tie napríklad odporúčajú siahnuť po kocke ľadu, ktorá zmenší opuch a uľaví od bolesti. Pridať môžete tymián - 5 minút ho varte a nechajte stáť 15 minút. Odvar sceďte, nalejte do formičky na ľad a zmrazte. Ak vás opary trápia často, pripravte si tymiánové kocky do zásoby a siahnite po nich už pri prvých náznakoch. Kocku ľadu si na pere podržte, kým sa nerozpustí.

Sladké drievko

Rady našich babičiek odporúčajú vyskúšať tiež sladké drievko. Jeho korene sa využívajú v ľudovom liečiteľstve aj v medicíne. Obsahuje kyselinu glycyrrhizínovú, ktorá zabíja vírusové bunky spôsobujúce opar. Zohnať môžete aj prášok zo sladkého drievka, z ktorého si zmiešaním s lekárskou vazelínou vyrobíte mastičku na opary. Odborníci ju však neodporúčajú užívať dlhodobo.

Tea tree olej

Opar potierajte esenciálnym tea tree olejom alebo iným olejom s dezinfekčným a antivirotickým účinkom. Olejček bráni rozširovaniu vírusu a napomáha vysušeniu oparu. Ak máte citlivú pokožku, zmiešajte tea tree esenciálny olej s iným základným olejom, ktorý bežne doma máte.

Mamičky s oparom a bábätká

Pokiaľ máte doma bábätko, určite vás zaujíma, či je oparom nejako ohrozené. Šanca prenosu vírusu HPS typu 1 (ten, ktorý sa objavuje na perách), je z matky na dieťa pomerne malá. Väčšina mamičiek má totiž v sebe protilátky, ktoré plod prijíma cez placentu a novorodencovi vydržia približne na 3 mesiace. Bábätko môžete aj dojčiť, ak opar práve máte, pretože protilátky sú aj v materskom mlieku.

Bábätká sú tak vo väčšine prípadov proti oparom chránené, a to aj vtedy, ak ich matka máva opar často. Nič však nepokúšajte. Stále myslite na to, že herpes je infekčný vírus prenosný hlavne dotykom a ľudia s aktívnymi oparmi by sa mali vyvarovať maznaniu a bozkávaniu bábätiek.

S oparom k novorodencovi? NIKDY!

Najmä k novorodencom nikoho s oparom nepúšťajte, ani keby to bol najbližší príbuzný. Mamičky by mali dotyky s dojčaťom počas aktívneho oparu obmedziť na minimum a najlepšie pri kontakte nosiť rúško.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Prípravky na opary Lieky na opary Opary

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.