MojaLekáreň.sk

Močové cesty občas strpčia medové týždne

Infekcie močových ciest možno prenášať aj pohlavným stykom. Súvisí to s anatómiou. Ženy majú v porovnaní s mužmi krátku močovú rúru, navyše hneď pod vstupom do nej je pošva a konečník. Pri partnerských radovánkach sa baktérie od vstupu do konečníka môžu dostať ku ústiu močovej rúry a odtiaľ do mechúra.

Močové cesty občas strpčia medové týždne
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Cystitíde (zápal močového mechúra), ktorá by mohla mať súvis s erotickými radovánkami, sa ľudovo hovorí aj choroba medových týždňov (honeymoon cystitis). Spúšťačov tohto ochorenia je viac, ale sexuálna aktivita, keď dochádza ku mechanickému dráždeniu močovej rúry, patrí ku veľmi častým aj v prípade stáleho partnera.

V prípadoch, že ide o podozrenie z opakovaného vzniku zápalu močových ciest v súvislosti s pohlavným stykom, je vhodné vyšetriť aj sexuálneho partnera. Zápal močovej rúry a mechúra približne v 80% prípadov spôsobuje črevná baktéria Escherichia coli, skrátene E-coli, ktorá žije v hrubom čreve. Až pri oslabení obranných mechanizmov preniká z čreva a konečníka cez močovú rúru do močového mechúra, kde sa začne množiť. V horších prípadoch sa dostáva cez močovody aj do horných močových ciest (obličiek), to už je situácia, keď pacientku treba hospitalizovať a nasadiť jej antibiotiká v infúziách.

Infekcie močových ciest sa prejavujú častým nutkaním na močenie, pálením či rezaním pri močení (najmä pri domočovaní), v moči môže byť viditeľná krv, v prípade zápalu horných močových ciest horúčka a celková schvátenosť. Postihnutá žena trpí bolesťami v podbrušku, dokonca v krížoch. Niekedy sa vyskytuje len neurčitá bolesť v podbrušku a záleží na žene, či zájde za gynekológom alebo urológom. Pomôže aj praktický lekár, ktorý dá vyšetriť moč.

Prevencia spočíva v tomto prípade v dôslednej hygiene pred pohlavným stykom a vo vymočení sa po sexe. Nie všetci urológovia súhlasia s tým, že je to účinný spôsob, ale predpokladá sa, že takto sa nežiaduce baktérie odplavia od ústia močovej rúry. Tým, ktorí obľubujú rizikovejšie sexuálne praktiky, sa odporúča dodržať zásadné hygienické pravidlá – po análnom sexe sa odspodu osprchovať. Niektorým ženám s opakujúcimi sa problémami tohto druhu môže pomôcť aj pravidelná výmena tenkých slipových vložiek v nohavičkách. Pri častých infekciách je niekedy nevyhnutné dokonca zmeniť spôsob antikoncepcie (vybrať vnútromaternicové teliesko).

Prevenciou sú aj kvalitné brusnicové preparáty, pretože tieto červené trpkasté plody obsahujú kyselinu chinolovú (jej syntetické deriváty sa používajú ako antibiotikum pri liečbe močových ciest - chinolóny). Mechanizmus účinku brusníc spočíva v znížení schopnosti baktérií prichytiť sa na výstelku močovej rúry a časté pitie a následne močenie ich doslova „spláchne“.

Jedinečnosť výživového doplnku Urinal Akut FORTE:

  • 423-tisíc mg brusníc v jednej tablete
  • jedinečná patentovaná technológia spracovania brusníc zaručuje
  • kvalitu a obsah účinných látok
  • účinkuje už od prvého dňa
  • obsahuje len bezpečné prírodné látky bez nežiaducich účinkov
  • zabraňuje uchyteniu baktérií na stenách močovej trubice a mechúra
  • je možné užívať spoločne s antibiotikami

Kúpite TU - teraz v akci!

 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Voľnopredajné lieky Lieky na bolesť

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.