MojaLekáreň.sk

Breza v kozmetike: čo všetko dokáže?

Breza. Pre nás úplne bežný strom, ktorý môžeme vidieť na každom rohu. Spozná ju každé malé dieťa, hlavne vďaka jej bielemu kmeňu. Málokto ale vie, ako veľmi je liečivá a ako veľmi nám môže prospievať.

Breza v kozmetike: čo všetko dokáže?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Breza je užitočná úplne celá - jej drevo sa využíva v nábytkárstve, je cenné pre svoju krásnu kresbu. Je tiež vysoko výhrevné a využíva sa na palivo. Z mladých vetvičiek sa pletú košíky a vyrábajú metly. Na jar je možné z kmeňov získavať šťavu, ktorá je plná vitamínov, minerálov a aminokyselín. Pre nás sú však najcennejšie brezové listy.

Breza ako symbol mladosti

Nie náhodou je breza najvyužívanejšou bylinou v prírodnej kozmetike, má totiž dezinfekčné účinky. Naše prababičky ju používali pre osvieženie a omladenie pokožky aj jej regeneráciu. A na rovnaké účely sa v podstate používa dodnes.

Breza má schopnosť uvoľňovať póry a čistiť pleť. Stačí si brezovým odvarom oplachovať tvár a účinky zaznamenáte veľmi rýchlo - pleť bude zdravšia, sviežejšia a zbavíte sa dokonca aj akné. Veľmi príjemný je aj kúpeľ, ktorý uľaví boľavým kĺbom. Tiež pomáha odbúravať celulitídu, napríklad aj vo forme brezového oleja. Skvelým účinkom brezy môžete bez obáv vystaviť celé telo.

Vlasy brezu milujú

A zamilujete si ju aj vy, keď zistíte, aké zázračné účinky má. Obyčajný brezový šampón za pár eur mnohokrát vašim vlasom prospeje omnoho viac ako drahšie šampóny a balzamy. Ak ste zástancom bio kozmetiky a radi si prírodnú kozmetiku vyrábate sami, oplachovanie vlasov brezovým odvarom pre vás bude hračka. Používajte mladé listy, ktoré majú najviac prospešných látok. Vlasy sú potom pružnejšie a krásne lesklé.

Ešte účinnejšia je miazga stromu, ktorá si poradí aj s problematickou pokožkou hlavy, napríklad s lupinami alebo s nadmerným mastením. Získavanie miazgy ale nechajte vždy na odborníkov. Sami by ste totiž mohli strom nenávratne poškodiť. A to určite nechcete. Miazgu z brezy je možné aplikovať napríklad v podobe vlasovej vody, ktorá ju obsahuje.

Vedeli ste že...

...ešte silnejší je odvar či tinktúra z púčikov brezy? V púčikoch je koncentrovaná všetka sila stromu. Tinktúru môžete užívať aj vnútorne, blahodárne pôsobí napríklad na pečeň a pomáha znižovať cholesterol.

Jarný detox sa bez brezy neobíde

S príchodom jari máme tendenciu čistiť telo od rôznych neduhov a látok, ktoré sme si v ňom za celý rok nazbierali. Súčasťou týchto čistiacich kúr je vždy aj breza - či už ju užívame vnútorne (ako čaj), alebo zvonka (ako kúpele, oplachy). Breza totiž podporuje metabolizmus a je silne močopudná, pritom ale nedráždi ľadviny. Nie náhodou je breza často obsiahnutá v liekoch na choroby močových ciest. Detoxikáciu organizmu teda môžete vykonať aj napríklad pomocou pitnej očistnej kúry z listov brezy. 

Keď je telo čisté vo vnútri, je čisté aj zvonka. A to sa samozrejme prejaví aj na našej pleti. Jarnú detoxikáciu organizmu pomocou brezy teda rozhodne odporúčame. Či už sa v nej kúpete, pijete ju, alebo si kupujete brezovú kozmetiku, môžete si byť istí, že breza sa vám veľkoryso odvďačí v podobe mladej sviežej pleti a oslňujúcej hrivy.

 

 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Kozmetika a hygiena Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.