MojaLekáreň.sk

Ako sa zdravo opáliť

Krásne opálená bronzová pokožka pristane každému. Ako je to však s tvrdením, že opaľovanie nám škodí a môže dokonca spôsobovať rakovinu kože? Máme pre vás nádej - záleží hlavne na tom, AKO sa opaľujete.

Ako sa zdravo opáliť
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Najskôr si poďme povedať, čo sa vlastne pri opaľovaní deje s našou pokožkou. Jedná sa o úplne prirodzený proces, ktorý nám v rozumnej miere nijako neškodí. Naopak. Kľúčom zdravého opaľovania je správna kombinácia UVA a UVB lúčov a hlavne doba pobytu na slnku. UVB žiarenie stimuluje v našom tele výrobu prospešného vitamínu D, posilňuje kožu a tiež podporuje tvorbu pigmentu, ktorý následne UVA žiarenie sfarbuje do hnedkastého odtieňa. Jedine spoločne fungujú tak, ako majú.

Ale pozor, v nadmernej miere nášmu telu škodí! UVA uvoľňuje škodlivé voľné radikály a má vplyv na rýchlejšie starnutie kože. UVB spôsobuje sčervenanie až spálenie kože.

Vedeli ste, že...

Vitamín D je veľmi dôležitý pre naše psychické i telesné zdravie? Má priaznivý vplyv na pohyblivý aparát, kosti a rad telesných procesov. Jeho nedostatok môže vyvolávať depresie - preto nás jarné slniečko doslova nabíja energiou.

Zvykajte si na slniečko postupne

Pamätajte, že najdôležitejšie zo všetkého je, aby ste sa nikdy nespálili. Vyhýbajte sa preto nadmernému a nárazovému slneniu. Pokožka je po zime oslabená, nie je zvyknutá na veľký nápor slnečných lúčov, a tak ju slnku vystavujte postupne. Prvé jarné dni pobytu na slnku skráťte na minimum - len niekoľko minút, a potom kožu zakryte. Tento nechránený pobyt na slnku je ale zároveň pre našu kožu veľmi dôležitý. Vďaka nemu si vytvára vlastné obranné mechanizmy.

Veľmi vám pomôže, ak poznáte svoj fototyp. Podľa neho ľahšie odhadnete, ako dlho má trvať váš prvý nechránený pobyt na slniečku:

  • Keltský typ (blond / hrdzavé vlasy, modré oči, svetlá až červenkastá koža) - 5 až 10 minút
  • Svetlý európsky typ (blond vlasy, modré / zelené oči, svetlo béžová koža) - 10 až 20 minút
  • Tmavý európsky typ (svetlo hnedé vlasy, sivé / hnedé oči, béžová koža) - 20 až 30 minút
  • Stredozemný typ (tmavé vlasy, tmavé oči, svetlo hnedá koža) - 30 až 40 minút

S fototypom tiež úzko súvisí použitie vhodných opaľovacích krémov s SPF (Sun Protecting Factor), teda s ochranným slnečným faktorom. Umožňujú predĺženie pobytu na slnku, pretože zachytávajú UV žiarenie. Krémom sa natrite najlepšie pol hodiny predtým, než sa pôjdete opaľovať. Odporúčané použitie SPF podľa fototypov:

  • Keltský typ - 20 až 30, pri mori faktor vyšší ako 30, pokojne aj 50+
  • Svetlý európsky typ - 20 až 25, pri mori 30 až 40
  • Tmavý európsky typ - 10 až 15, pri mori 20 až 25
  • Stredozemný typ - 80 až 10, pri mori 15 až 20

Veľmi dôležité, avšak často podceňované, sú aj prípravky po opaľovaní. Sú zamerané hlavne na regeneráciu pokožky, hydratáciu, jej výživu a pružnosť. Najčastejšie tieto prípravky obsahujú panthenol a aloe vera, ktoré upokojujú pokožku, a vitamín E.

Ako môžeme koži ešte pomôcť

Okrem správneho slnenia a používania prípravkov s ochranným faktorom je dôležité, aby ste koži pomáhali tiež "zvnútra". Základom je hlavne dostatočný prísun tekutín. Koža vystavená slnku je skoro vysušená a stráca svoju pružnosť. Skôr sa na nej prejavujú prvé znaky starnutia - vrásky.

Aj prísunom niektorých vitamínov môžete ovplyvniť opálenie. Napríklad vitamíny E a C zmierňujú škodlivosť ultrafialových lúčov. Beta-karotén zase pomáha odstraňovať z kože voľné radikály.

Na záver pár mýtov o opaľovaní:

  • V tieni sa nespálim. Omyl! Aj v tieni sa opaľujete. Dokonca, aj keď je zamračené. Mraky prepustia až 80% slnečných lúčov.
  • Solárium nie je rovnaké ako opaľovanie na slniečku. Omyl! V soláriu na vás pôsobí úplne rovnaké UV žiarenie ako na slniečku. Je tu ale oveľa vyššie riziko spálenia, pretože koža nemusí byť na UV lúče ešte toľko zvyknutá.
  • Spálenú kožu upokojí jogurt alebo tvaroh. Pravda! Biele jogurty a tvarohy skutočne môžu schladiť a upokojiť pokožku. Rovnako ako aloe vera. Odporúčame ale skôr vhodné prípravky po opaľovaní, ktoré kožu zároveň regenerujú.
  • Opaľovanie spôsobuje rakovinu kože - nie je dokázaná priama súvislosť s miernym a pravidelným opaľovaním. Oveľa väčší vplyv na vznik melanómu majú gény. Pri nadmernom opaľovaní ale samozrejme riziko rakoviny kože vzrastá.

Teraz už viete, ako sa zodpovedne opaľovať a ako sa vyhnúť bolestivému a nebezpečnému spáleniu pokožky. Tak čo, tešíte sa na leto?

 

 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Kozmetika a hygiena Dermokozmetika opaľovanie

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.